Bułeczki drożdżowe z krówkami

Ewelina
03.09.2013 19:38
Bułeczki drożdżowe z krówkami

Przepis

Ciasto:

300g mąki pszennej + do podsypywania

szczypta soli

½ szklanki cukru

1 łyżeczka drożdży instant

1/3 szklanki mleka

2 jajka

1 łyżka oliwy

Nadzienie:

cukierki krówki

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

1,5 łyżki ciepłej wody

Mleko delikatnie podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Mąkę wymieszać z solą, cukrem, oliwą, dodać 1 jajko i mleko z drożdżami. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie. Miskę przykryć ścierką i odstawić na godzinę. W ciepły dzień ciasto dosyć szybko powinno podwoić objętość.

Piekarnik na 200°C (piekłam z opcją góra-dół)

Ciasto podzielić na 8 części. Na podsypanym mąką blacie każdą część ciasta rozgnieść delikatnie na placek. Na środek nałożyć 1 lub 2 cukierki krówki, posypać 1 płaską łyżeczką cukru pudru, ciasto skleić zawijając do środka. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać bułeczki klejoną częścią do dołu.

Przykryć ścierką i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

W misce rozbełtać widelcem jajko, posmarować nim dokładnie wszystkie bułeczki. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż ładnie się zarumienią.