Przepis
Amerykański, kukurydziany chleb
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 140 g polenty kukurydzianej
- ½ l wody i 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- ½ soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 125 ml maślanki
- 125 ml bulionu z kurczaka
- 50 g stopionego masła
- 1 jajo
- 300 g popcornu
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Mąkę, polentę, cukier, sól, sodę i proszek dobrze wymieszać w malakserze na jednolitą masę.
Dodać maślankę, schłodzone masło, jajko i popcorn oraz bulion, wszystko dobrze połączyć.
Na patelnię wylać 2 łyżki oliwy i przełożyć ciasto, wyrównać, przykryć pokrywką. Piec na niskim poziomie palnika, przez 20-25 minut, po tym czasie usunąć pokrywkę dodać łyżeczkę masła na wierzch chleba i dopiec w piekarniku pod grillem przez 3 minuty do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.