Amerykański, kukurydziany chleb

Ewelina
28.04.2014 9:25
Amerykański, kukurydziany chleb

Przepis

Amerykański, kukurydziany chleb

Składniki:

- 120 g mąki pszennej

- 140 g polenty kukurydzianej

- ½ l wody i 2 łyżki mąki kukurydzianej

- 1 łyżka cukru

- ½ soli

- 1 łyżeczka sody

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 125 ml maślanki

- 125 ml bulionu z kurczaka

- 50 g stopionego masła

- 1 jajo

- 300 g popcornu

- oliwa z oliwek

Wykonanie:

Mąkę, polentę, cukier, sól, sodę i proszek dobrze wymieszać w malakserze na jednolitą masę.

Dodać maślankę, schłodzone masło, jajko i popcorn oraz bulion, wszystko dobrze połączyć.

Na patelnię wylać 2 łyżki oliwy i przełożyć ciasto, wyrównać, przykryć pokrywką. Piec na niskim poziomie palnika, przez 20-25 minut, po tym czasie usunąć pokrywkę dodać łyżeczkę masła na wierzch chleba i dopiec w piekarniku pod grillem przez 3 minuty do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.