Amerykanki

Rurka
Desery
30.04.2018 17:14
Amerykanki
  • Czas gotowania: 10 min
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki amoniaku
  • 1 kg krupczatki
  • 0,5 olejku arakowego

Lukier:

  • 1 cukier waniliowy (najlepiej go zemleć)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki mleka

Przepis

  1. Ucieramy margarynę z 2 jajkami i cukrem.
  2. Dodajemy dalej mieszając mąkę z amoniakiem, jajko, mleko po kolei, aż do wykorzystania wszystkich składników.
  3. Na koniec dodajemy jeszcze olejek arakowy.
  4. Wykładamy 1/3 ciasta na blaszkę (16 sztuk na blaszkę). Z tej porcji wychodzi 48 sztuk, 3 blachy po 16.
  5. Pieczemy amerykanki w 170°C przez 20-25 minut.
  6. Kiedy amerykanki wystygną, wykonujemy lukier. Rozcieramy cukier z mlekiem, chcemy żeby był dość gęsty (kiedy jest zbyt rzadki dodajemy cukru, a kiedy jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę mleka).

UWAGA. Ciasto jest bardzo gęste😉 Pamiętajcie, że po upieczeniu ciasto się rozpłaszczy. Zapraszam na mojego bloga, znajdziecie tam więcej zdjęć i filmiki :) https://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/04/amerykanki.html