- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki amoniaku
- 1 kg krupczatki
- 0,5 olejku arakowego
Lukier:
- 1 cukier waniliowy (najlepiej go zemleć)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki mleka
Przepis
- Ucieramy margarynę z 2 jajkami i cukrem.
- Dodajemy dalej mieszając mąkę z amoniakiem, jajko, mleko po kolei, aż do wykorzystania wszystkich składników.
- Na koniec dodajemy jeszcze olejek arakowy.
- Wykładamy 1/3 ciasta na blaszkę (16 sztuk na blaszkę). Z tej porcji wychodzi 48 sztuk, 3 blachy po 16.
- Pieczemy amerykanki w 170°C przez 20-25 minut.
- Kiedy amerykanki wystygną, wykonujemy lukier. Rozcieramy cukier z mlekiem, chcemy żeby był dość gęsty (kiedy jest zbyt rzadki dodajemy cukru, a kiedy jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę mleka).
UWAGA. Ciasto jest bardzo gęste😉 Pamiętajcie, że po upieczeniu ciasto się rozpłaszczy. Zapraszam na mojego bloga, znajdziecie tam więcej zdjęć i filmiki :) https://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/04/amerykanki.html