Francuska rolada z pieczarkami

Ewelina
Przekąski
14.10.2014 22:00
Francuska rolada z pieczarkami

Przepis

Francuska rolada z pieczarkami i indykiem

Elegancka przystawka, smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Na ciepło warto ją podać z filiżanką barszczyku buraczano jabłkowego na szybko (KLIK).

NA DWIE ROLADY:

2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g

1 cebula

50 dag pieczarek

50 dag mięsa mielonego z indyka

1 duże jajko + 1 białko

3-4 łyżki bułki tartej

1-2 łyżki oleju

sól

pieprz

żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu

WYKONANIE:

Cebulę obrać, drobno pokroić.

Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę.

Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu.

Dodać mięso mielone, obsmażyć je rozdrabniając łyżką.

Przełożyć do miski, ostudzić, dodać jajko, białko i bułkę tartą, przyprawić do smaku i wymieszać (bez wyrabiania).

Ciasto francuskie rozwinąć, równą warstwą rozłożyć farsz, zostawiając trzy brzegi wolne.

Zwinąć wzdłuż krótszego boku tworząc dwie rolady.

Końcówki ciasta podwinąć i skleić, rolady ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia szwem pod spód.

Żółtko roztrzepać z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i kilkakrotnie ukośnie go naciąć.

Piec w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem przez około 40 minut.

Gdyby za mocno zaczęła się rumienić, przykryć papierem do pieczenia.