Poznańskie Pyry z gzikiem

Krzysztof
Przepisy
14.10.2014 12:40
Poznańskie Pyry z gzikiem

Przepis

Składniki: na 4 osoby

- ok kg ziemniaków ( w zależności ile ich zjecie)

-600 g półtłustego twarogu

-duża cebula

-ok. 250 ml mleka lub 200g śmietany 18% lub 12% (można w ostateczności dodać śmietany kremówki, kefiru lub maślanki)

-sól/świeżo mielony pieprz

-szczypiorek - opcjonalnie

-masło

Ziemniaki umyć i gotować w osolonej w wodzie do miękkości. Można gotować w mundurkach.

Cebulkę bardzo drobno pokroić w kostkę.

Twarożek rozdrobnić widelcem i stopniowo dolewać mleka lub śmietany i mieszać by twarożek nie był zbyt luźny. Po przewróceniu łyżeczki z serkiem, powinien on spaść, ale nie tak szybko jak łyżeczka mleka.

Dodać cebulkę, przyprawić solą i pieprzem.

Pyry nakładamy na talerz, smarujemy masłem i nakładamy gzik. Można posypać szczypiorkiem.

! Jeśli mamy możliwość, ziemniaki owinięte w folie, możemy wrzucić na grilla lub żar ogniska. Wtedy smakują jeszcze lepiej.

! Jeśli pozostanie wam twarożku, możecie go użyć na kanapki.