Rainbow cake-teczowe ciasto

Krzysztof
14.10.2014 12:37
Rainbow cake-teczowe ciasto

Przepis

Ciasto biszkoptowe musimy robic tuz przed pieczeniem,zaopatrzylam sie w 6 aluminiowych foremek do ciasta o srednicy 21cm,posmarowalam je lekko olejem.

Pieklam po dwie foremki na raz,wiec podaje skladniki na 2 blaszki.

Ciasto biszkoptowe.

.2 jajka

.5 lyzek cukru pudru

.5 lyzek maki pszennej

.1 lyzeczka maki ziemniaczanej

.1/4 lyzeczki proszku do pieczenia

.barwniki do ciast ( u mnie w proszku ,mozemy zaopatrzyc sie w 3 podstawowe kolory ( zolty,czerwony,niebieski ),laczac je w odpowiedni sposob otrzymamy wlasciwy odcien i tak :

1/ czerwony + niebieski = fioletowy

2/ zolty + czerwony = pomaranczowy

3/ zolty + niebieski = zielony

Wykonanie

Bialka oddzielamy od zoltek dodajemy szczypte soli i ubijamy mikserem na sztywno,potem dodajemy naprzemian cukier puder i zoltka.

W miseczce mieszamy obie maki i proszek do pieczenia nastepnie dodajemy do masy jajecznej.

Ciasto dzielimy rowno do dwoch jednakowych miseczek pomagajac sobie np.lyzka ( inaczej mowiac- lyzka ciasta do jednej,lyzka ciasta do drugiej miseczki ) .

Dodajemy barwniki,mieszamy dokladnie z masa ,potem kazdy kolor ciasta umieszczamy w osobnej formie.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stC przez 15 min.,blaszki wyjmujemy i dokladnie studzimy.

Krem

.700 ml smietany kremowki

.500 gr mascarpone

.250 gr cukru pudru

.aromat rumowy

Wykonanie

Dobrze schlodzona smietane umieszczamy w glebokiej najlepiej szklanej misce i ubijamy na sztywno,nastepnie powoli dodajemy polowe cukru pudru.

W innej misce umieszczamy serek i miksujemy go chwile ,potem dodajemy druga polowe cukru pudru,kiedy masa jest gladka dodajemy do niej po lyzce ubita smietane ( 5,6 lyzek ),nastepnie powoli przekladamy mase serowa do smietany i calosc miksujemy a na koniec dodajemy aromat.

Poncz

.2 szklanki wody mineralnej

.1 cytryna

.aromat rumowy

Sok wyciskamy z polowy cytryny,dodajemy aromat i mieszamy .

Kazdy plat ciasta nasaczamy ponczem , przekladamy kremem,potem pokrywamy calosc pozostalym kremem i dekorujemy w/g wlasnego uznania.

Smacznego!