Ciasto czekoladowe z masą truflową i orzechami laskowymi

Krzysztof
Przepisy
10.01.2015 21:46
Ciasto czekoladowe z masą truflową i orzechami laskowymi

Przepis

Składniki:

375 g mąki

250 g brązowego cukru

3 czubate łyżki kakao

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

350 g masła

3 jajka

100 ml mleka

300 ml coli

400 g masy krówkowej o smaku truflowym

200 g orzechów laskowych

2 tabliczki czekolady

2 łyżki mleka

2 łyżki whisky

Sposób przyrządzenia:

Przesiewamy do miski mąkę i mieszamy ją ze wszystkimi suchymi składnikami. W drugiej misce ucieramy masło z jajkami i mlekiem. Gdy mokre składniki się połączą dodajemy na przemian suche składniki oraz colę cały czas ucierając, do wyrobienia wszystkich składników i powstania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca odstawiamy do wystygnięcia. Puszkę masy truflowej wkładamy do garnka z ciepłą wodą i mieszamy aż stanie się kremowa, smarujemy nią ciasto. Na masie krówkowej gęsto układamy orzechy laskowe. Czekoladę rozdrabniamy i wrzucamy do rondelka, rozpuszczamy z dodatkiem mleka i whisky, polewamy nią orzechy.

Smacznego :)

PS. Ciasto to bomba kaloryczna ale w rozsądnych ilościach działa jak najlepszy antydepresant ;)