Przepis
Składniki:
375 g mąki
250 g brązowego cukru
3 czubate łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
350 g masła
3 jajka
100 ml mleka
300 ml coli
400 g masy krówkowej o smaku truflowym
200 g orzechów laskowych
2 tabliczki czekolady
2 łyżki mleka
2 łyżki whisky
Sposób przyrządzenia:
Przesiewamy do miski mąkę i mieszamy ją ze wszystkimi suchymi składnikami. W drugiej misce ucieramy masło z jajkami i mlekiem. Gdy mokre składniki się połączą dodajemy na przemian suche składniki oraz colę cały czas ucierając, do wyrobienia wszystkich składników i powstania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy w piecyku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca odstawiamy do wystygnięcia. Puszkę masy truflowej wkładamy do garnka z ciepłą wodą i mieszamy aż stanie się kremowa, smarujemy nią ciasto. Na masie krówkowej gęsto układamy orzechy laskowe. Czekoladę rozdrabniamy i wrzucamy do rondelka, rozpuszczamy z dodatkiem mleka i whisky, polewamy nią orzechy.
Smacznego :)
PS. Ciasto to bomba kaloryczna ale w rozsądnych ilościach działa jak najlepszy antydepresant ;)