Przepis
Składniki
4 plastry schabu
4 jajka
8 plasterków wędzonej szynki
4 łyżki chrzanu ze słoika(u mnie świeżo startego)
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
ząbek czosnku
2 szklanki bulionu
sól
pieprz
Schab nacieramy rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30min.
W tym czasie gotujemy jajka ok 8min, studzimy obieramy ze skorupek.
Plastry rozbijamy tłuczkiem, na każdy kładziemy po dwa plasterki szynki, jajko, zwijamy w roladkę, owijamy nitką lub spinamy wykałaczką.
Na teflonowej patelni obsmażamy roladki z każdej strony, zalewamy bulionem, dusimy ok 30min.
Dodajemy chrzan, chwilę dusimy.
Śmietanę, mąkę dokładnie łączymy z odrobiną wody, dolewamy do sosu.
Chwilę dusimy aż zgęstnieje.
Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Możemy wcisnąć trochę soku z cytryny.
Ja podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem.