Rolada z jajkiem

Ewelina
25.09.2013 20:34
Rolada z jajkiem

Przepis

Składniki

4 plastry schabu

4 jajka

8 plasterków wędzonej szynki

4 łyżki chrzanu ze słoika(u mnie świeżo startego)

4 łyżki śmietany 18%

2 łyżki mąki

ząbek czosnku

2 szklanki bulionu

sól

pieprz

Schab nacieramy rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na 30min.

W tym czasie gotujemy jajka ok 8min, studzimy obieramy ze skorupek.

Plastry rozbijamy tłuczkiem, na każdy kładziemy po dwa plasterki szynki, jajko, zwijamy w roladkę, owijamy nitką lub spinamy wykałaczką.

Na teflonowej patelni obsmażamy roladki z każdej strony, zalewamy bulionem, dusimy ok 30min.

Dodajemy chrzan, chwilę dusimy.

Śmietanę, mąkę dokładnie łączymy z odrobiną wody, dolewamy do sosu.

Chwilę dusimy aż zgęstnieje.

Sos przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Możemy wcisnąć trochę soku z cytryny.

Ja podałam z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. Bardzo dobrze smakuje z kiszonym ogórkiem.