Pychotka inaczej

Krzysztof
Przepisy
09.10.2014 13:32
Pychotka inaczej

Przepis

Składniki na ciasto:

6 żółtek

100 g cukru

190 g mąki

150 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

Pychota Inaczej Pychota Inaczej 2

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy żółtka.

Ciągle ucierając wsypujemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.

Ucieramy jeszcze krótką chwilę do połączenia się składników.

Ciasto dzielimy na dwie porcje.

Formę o wymiarach 25 x 36 wykładamy papierem do pieczenia

i rozsmarowujemy pierwszą porcję ciasta.

Będzie go niewiele ale zapewniam, że tak właśnie ma być.

Na rozłożone ciasto wykładamy bezę i posypujemy migdałami.

Pieczemy około 35-40 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku.

Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.

Beza:

6 białek

250 g cukru

100 g płatków migdałowych do posypania

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy łyżka po łyżce cukier.

Ubijamy do otrzymania sztywnej, lśniącej bezy.

Dzielimy na pół, wykładamy na blaty ciasta i posypujemy migdałami.

Jeśli nie pieczecie dwóch ciast w tym samym czasie to bezę na jedno ciasto

należy ubić z połowy składników, położyć na ciasto a przed włożeniem drugiego ciasta

ubić świeżą bezę z drugiej połowy składników.

Galaretka z malinami:

2 galaretki malinowe

500 g malin (mogą być mrożone)

2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody.

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Następnie wsypujemy maliny, mieszamy i odstawiamy

w chłodne miejsce do stężenia.

Krem:

500 ml śmietany kremówki 36%

250 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera

i ubijamy końcówką do ubijania białek na puszysty krem.

Należy uważać, gdyż zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zwarzenia.

Wykonanie:

Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu śmietankowego.

Na krem wykładamy galaretkę z malinami.

Na galaretkę kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem ciasta.

Możecie mieć trudność z dokładnym rozprowadzeniem kremu na galaretce,

wiec polecam krem rozsmarować na spodzie drugiego blatu

i delikatnie odwracając przerzucić na galaretkę.

Wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.