Przepis
Składniki:
3 płaty śledziowe marynowane bez skóry
3 ziemniaki
1 cebula + 1 czerwona
4 ogórki konserwowe
3 buraki
1 jabłko
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu winnego
majonez
natka pietruszki
Wykonanie:
Śledzie pokroiłam w cienkie paski, a następnie na mniejsze kawałki.
Ziemniaki i buraki umyłam i ugotowałam w mundurkach w osobnych garnkach. Po wystudzeniu ziemniaki pokroiłam w drobną kosteczkę, a buraki starłam na tarce jarzynowej. Ogórki i cebulę posiekałam. Jabłko pokroiłam w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki posiekałam.
Do miseczki przełożyłam śledzie, ziemniaki, ogórki, jabłko i natkę pietruszki.
Do drugiej dałam buraki, cebulę, sól, pieprz, cukier i ocet winny
Do trzeciej przełożyłam majonez, jogurt i pieprz
Zawartości wszystkich miseczek wymieszałam a majonez ze śmietaną przełożyłam do miseczki ze śledziami. Wymieszałam aż powstał pyszny sos ze śledziami.
Na półmisku układałam na przemian warstwę buraczków i warstwę śledzi z sosem.