Przepis
Składniki:
1 szklanka suchego makaronu w kształcie ziarenek ryżu
2 pojedyncze laski klasycznych kabanosów wieprzowych
czerwona papryka
1 duża dymka ze szczypiorem
1 puszka 420 g konserwowej fasoli Red Kidney
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
135g sera typu feta
kiełki rzodkiewki do posypania
łyżka jogurtu bałkańskiego
2 łyżki majonezu
łyżka ketchupu – u mnie łagodny
duża szczypta mielonego kminku
pieprz
Wykonanie:
Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odlałam na gęste sito, przepłukałam zimną wodą i wystudziłam. Paprykę opłukałam, osuszyłam, usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam w krótkie paseczki. Dymkę ze szczypiorem opłukałam, pokroiłam w plasterki. Kabanosy pokroiłam w ukośne cienkie plasterki. Kukurydzę osączyłam z zalewy. Fasolę przepłukałam na sicie pod bieżącą wodą, osączyłam. W małej miseczce rozmieszałam jogurt, ketchup, majonez i kminek. W większej misce wymieszałam z sosem wszystkie składniki, doprawiłam pieprzem – sól okazała się już niepotrzebna. Po nałożeniu do salaterek posypałam kiełkami rzodkiewki. Sosu nie jest wiele, ale my wolimy takie raczej „suche” sałatki.