Muffiny z whiskey i czekoladowymi drobinkami

Krzysztof
Przepisy
06.10.2014 19:41
Muffiny z whiskey i czekoladowymi drobinkami

Przepis

Składniki na 12 muffinek:

2 szklanki mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka cukru (dałam trzcinowy)

1 duże jajko

1/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)

1/3 szklanki whiskey

3/4 szklanki kefiru (zastąpiłam jogurtem naturalnym)

100g ulubionej czekolady, drobno posiekanej lub czekoladowych drobinek (chocolate chips)

Wykonanie:

Mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszaj w dużej misie.

Jajko roztrzep. Dodaj olej, whiskey oraz jogurt i wszystko dokładnie zmieszaj.

Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj niezbyt dokładnie (mogą być wciąż widoczne grudki mąki) Na koniec wmieszaj szybko czekoladę.

Nałóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (u mnie prawie do pełna) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wystudź na kratce.