Przepis
Składniki na 12 muffinek:
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (dałam trzcinowy)
1 duże jajko
1/4 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
1/3 szklanki whiskey
3/4 szklanki kefiru (zastąpiłam jogurtem naturalnym)
100g ulubionej czekolady, drobno posiekanej lub czekoladowych drobinek (chocolate chips)
Wykonanie:
Mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz cukier wymieszaj w dużej misie.
Jajko roztrzep. Dodaj olej, whiskey oraz jogurt i wszystko dokładnie zmieszaj.
Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj niezbyt dokładnie (mogą być wciąż widoczne grudki mąki) Na koniec wmieszaj szybko czekoladę.
Nałóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (u mnie prawie do pełna) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudź na kratce.