Słodkie jabłka na Halloween

Krzysztof
Przepisy
29.10.2014 7:02
Słodkie jabłka na Halloween

Przepis

Halloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst jest dobry aby zorganizować imprezę :) . Ja nie koniecznie lubię obchodzić halloween, wolę to święto z naszymi tradycjami, ale tutaj nie mówimy o moich gustach tylko o świetnym deserku na patyku. Jabłka jeść trzeba!

Składniki:

6 jabłek

6 patyków

80 ml wody

300 g cukru

1 cukier wanilinowy

3 łyżeczki miodu

0,5 łyżeczki cynamonu

kilka goździków

trochę czerwonego barwnika spożywczego

Przygotowanie:

Jabłka umyć, osuszyć i wyciągnąć ogonki - wbić w środek patyk. W garnuszku zagotować wodę, cukier, cukier wanilinowy, miód, cynamon i goździki. Gotować na średnik ogniu ok 10-15 minut tak aby woda wyparowała i powstał gęsty karmel. Dodajemy barwnik delikatnie mieszając i zanim karmel ostygnie zamoczyć jabłko obracając je tak, aby całe zostało pokryte karmelem . Ostawić na papier i pozostawić do ostygnięcia. Tą samą czynność wykonać z pozostałymi jabłkami.