Przepis
Halloween staje się coraz modniejsze w naszym kraju. A my organizujemy coraz częściej imprezy kostiumowe dynie, lampiony, wampiry, cukierek albo psikus itd. W sumie każdy pretekst jest dobry aby zorganizować imprezę :) . Ja nie koniecznie lubię obchodzić halloween, wolę to święto z naszymi tradycjami, ale tutaj nie mówimy o moich gustach tylko o świetnym deserku na patyku. Jabłka jeść trzeba!
Składniki:
6 jabłek
6 patyków
80 ml wody
300 g cukru
1 cukier wanilinowy
3 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
kilka goździków
trochę czerwonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
Jabłka umyć, osuszyć i wyciągnąć ogonki - wbić w środek patyk. W garnuszku zagotować wodę, cukier, cukier wanilinowy, miód, cynamon i goździki. Gotować na średnik ogniu ok 10-15 minut tak aby woda wyparowała i powstał gęsty karmel. Dodajemy barwnik delikatnie mieszając i zanim karmel ostygnie zamoczyć jabłko obracając je tak, aby całe zostało pokryte karmelem . Ostawić na papier i pozostawić do ostygnięcia. Tą samą czynność wykonać z pozostałymi jabłkami.