Przepis
Co jest potrzebne?
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 80 g masła
DODATKOWO:
- 3 duże jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki cukru pudru
Jak przygotować?
Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę.
Trzepaczką ubijamy jajka z mlekiem.
Oba rodzaje mąki oraz proszek przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Miękkie masło kroimy na mniejsze kosteczki i dodajemy do sypkich składników. Zagniatamy jak na kruszonkę. Dodajemy pokrojone jabłka, ubite wcześniej jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy.
Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch i posypujemy łyżką cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (bez termoobiegu) przez 45 minut.
Kiedy ciasto ostygnie dekorujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!
Share on facebook Share on twitterShare on emailShare on wykop