Odrywane bułeczki z powidłami

Joanna
05.10.2014 10:15
Odrywane bułeczki z powidłami

Przepis

Takie bułeczki to czysta przyjemność pieczenia :) a potem jeszcze większa przyjemność konsumpcji :)

Uwielbiam wypieki drożdżowe i żałuję, że nie mam czasu robić ich codziennie :)

Są mega smaczne :) Polecam!

Składniki:

0,5 kg mąki pszennej typ 550 lub 650

280 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego)

7 g drożdży instant

100 g miękkiego masła

1 duże jajko

4 łyżki cukru

większa szczypta soli

Dodatkowo:

powidła

cukier puder

Mąkę przesiać, dodać cukier, drożdże, jajko i połowę masła. Powoli wlewać ciepłe mleko i wyrabiać, dodając co jakiś czas pozostałą część masła. Ciasto na początku będzie się mocno kleiło do rąk, ale w miarę wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce i przykrywamy bawełnianym ręcznikiem na 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie dzielimy je na 12-15 kawałków. Kawałki spłaszczamy dłonią i nakładamy na nie po 1 czubatej łyżeczce powideł, po czym zwijamy ciasto do środka. Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce lub tortownicy łączeniem do dołu. Użyłam tortownicy o średnicy 30 cm. Przykryte odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy nasze bułeczki do piekarnika nagrzanego na 180°C na ok 25-30 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.