Drożdżowe bułki z dżemem

Ewelina
10.10.2013 19:41
Drożdżowe bułki z dżemem

Przepis

Składniki na około 15 drożdżówek:

550 g mąki pszennej

15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych

2 - 3 łyżki roztopionego masła

1 szklanka letniego mleka

1 jajko

2 żółtka

3 łyżki cukru

pół łyżeczki soli

Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży*, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1 - 1,5 h).

Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je.

Ułożyć je na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce i odłożyć na pół godzinki, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Kruszonka:

120 g mąki pszennej

4 czubate łyżki cukru

60 g masła (miękkiego lub roztopionego)

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać między palcami w celu otrzymania kruszonki.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego :-).

Źródło:

http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-drozdzowe-z-nadzieniem