Ciasto bananowe z białą czekoladą

Ewelina
Ciasta
17.07.2017 17:24
Ciasto bananowe z białą czekoladą

Składniki

300 gram mąki tortowej

5 sztuk bananów

3 jajka

250 gram cukru

100 mililitrów oleju roślinnego

1 łyżeczka aromatu wanilinowego

100 gram śmietany 18%

1 łyżeczka sody oczyszczonej

200 gram białej czekolady

Rozmiar blaszki do pieczenia:

24cmx28cm



Przepis

Przy pomocy widelca rozgniatamy pięć wcześniej obranych bananów. Wybierając banany należy wybrać te bardziej dojrzałe.

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #1

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #2

W osobnej misce miksujemy 3 jajka z dodatkiem 250 gram cukru. W trakcie miksowania do naszej masy dodajemy kolejno olej roślinny, aromat wanilinowy oraz śmietanę osiemnastkę. Pod koniec miksowania do miski dodajemy 300 gram mąki oraz łyżeczkę sody oczyszczonej.

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #3

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #4

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #5

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #6

Do naszej masy dodajemy wcześniej rozgniecione banany. Całość dokładnie miksujemy.

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #7

Tak przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #8

Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #9

Po wyciągnięciu z piekarniku ostawiamy na chwilę do wystudzenia następnie polewamy ciasto wcześniej roztopioną białą czekolada.

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #10

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #11

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #12
Ponownie odstawiamy do ostudzenia na kilka godzin i gotowe.

Smacznego.

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #13

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #14

Zdjęcie Ciasto bananowe z białą czekoladą #15