Składniki
300 gram mąki tortowej
5 sztuk bananów
3 jajka
250 gram cukru
100 mililitrów oleju roślinnego
1 łyżeczka aromatu wanilinowego
100 gram śmietany 18%
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 gram białej czekolady
Rozmiar blaszki do pieczenia:
24cmx28cm
Przepis
Przy pomocy widelca rozgniatamy pięć wcześniej obranych bananów. Wybierając banany należy wybrać te bardziej dojrzałe.
W osobnej misce miksujemy 3 jajka z dodatkiem 250 gram cukru. W trakcie miksowania do naszej masy dodajemy kolejno olej roślinny, aromat wanilinowy oraz śmietanę osiemnastkę. Pod koniec miksowania do miski dodajemy 300 gram mąki oraz łyżeczkę sody oczyszczonej.
Do naszej masy dodajemy wcześniej rozgniecione banany. Całość dokładnie miksujemy.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Ciasto pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Po wyciągnięciu z piekarniku ostawiamy na chwilę do wystudzenia następnie polewamy ciasto wcześniej roztopioną białą czekolada.
Smacznego.