Przed nami długi weekend majowy. Jeśli już planujesz, co włożyć do piknikowego koszyka, to mamy dla Ciebie inspirację – pyszne śledziowe przekąski!
Śledzie warto jeść przy każdej okazji! To przecież ryby morskie, które dostarczają nam jodu. Są również dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B. A że przy okazji posiłki ze śledzi mogą być pyszne to nie warto się zastanawiać – na majowe pikniki wybierajmy rybne, śledziowe przekąski.
Kokosowo-cebulowe gofry ze śledzikiem SEKO z brzoskwinią i żurawiną
Składniki:
- 1 opakowanie śledzików SEKO z brzoskwinią i żurawiną
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka mleka
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 średnie cebule
- szczypta soli
- połówki brzoskwini z puszki
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Odstawiamy. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz mleko. Miksujemy mikserem na gładką masę, do połączenia się składników. Do tak powstałej masy dodajemy pokrojone cebule oraz wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy. Gofrownicę rozgrzewamy. Ciasto nakładamy chochelką.
Gofry pieczemy przez około 4 minuty. Po upieczeniu odkładamy je na metalową kratkę. Następnie na gofry nakładamy śledziki SEKO z brzoskwinią i żurawiną. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Można dodać też pokrojone połówki brzoskwiń z puszki.
Paprykowe łódeczki
Składniki:
- Śledzik na okrągło sweet chilli 200 g SEKO
- 1 duża papryka czerwona
- ok. 150 g serka śmietankowego
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
- 1 duża garść kiełków rzodkiewki
- świeżo mielony pieprz, szczypta papryki ostrej w proszku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kawałki śledzia wyjmujemy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku. Paprykę oczyszczamy i kroimy na prostokątne kawałki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Serek łączymy z czosnkiem wyciśniętym przez praskę, pestkami słonecznika oraz przyprawami. Każdy kawałek papryki smarujemy warstwą serka, następnie układamy po jednym kawałku śledzika. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki. Na koniec wbijamy wykałaczkę.