Świąteczna czerwona kapusta pieczona w airfryerze

Ewelina
Boże Narodzenie
28.11.2025 8:39
Świąteczna czerwona kapusta pieczona w airfryerze

🎄 Świąteczna kapusta pieczona w airfryerze – WERSJA NA 600 g

(z dżemem wiśniowym, miodem, pomarańczą i orzechami)

🥣 Składniki:

  • 600 g czerwonej kapusty, poszatkowanej

  • 1 duże jabłko, starte lub drobno pokrojone

  • 1 średnia cebula w piórka

  • 1 płaska łyżka dżemu wiśniowego

  • 1 pełna łyżeczka miodu

  • 2 łyżki oleju (rzepak / oliwa)

  • 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego

  • 5–6 łyżek soku z pomarańczy (ok. ½ pomarańczy)

  • sól i pieprz do smaku

  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

  • garść orzechów włoskich (posiekanych) – na wierzch

  • natka pietruszki lub tymianek – do posypania

🔥 Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj kapustę, jabłko, cebulę, olej, dżem, miód, ocet, sok z pomarańczy i przyprawy.

  2. Przełóż do żaroodpornego naczynia o wysokich ściankach i lekko ubij.

  3. Włóż do Ninja AirFryer Crispy i ustaw: 👉 Air Fryer – 18 minut

  4. W trakcie pieczenia 2 razy otwórz pokrywę i dokładnie wymieszaj kapustę. Dzięki temu z góry się karmelizuje, a w środku pięknie dusi.

  5. Po wyjęciu posyp orzechami i natką pietruszki/tymiankiem.

Gotowe! Aromatyczna, soczysta, świąteczna i z obłędną karmelizacją. 🎄💜

🔥 Jak upiec tę kapustę w piekarniku:

Jeśli nie masz airfryera lub chcesz upiec większą porcję:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra–dół). 2. Kapustę przygotuj identycznie jak w przepisie – wymieszane składniki wrzuć do żaroodpornego naczynia. 3. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową.

  • Dzięki temu najpierw się udusi, tak jak w airfryerze.

4. Piecz 25 minut pod przykryciem. 5. Zdejmij folię, wymieszaj i piecz jeszcze 10–15 minut, aż delikatnie się skarmelizuje na górze.

Opcjonalnie: Jeśli chcesz jeszcze bardziej miękką – dodaj +10 minut pod koniec. Na sam koniec możesz dodać łyżkę masła dla kremowego efektu.

Uwagi:

  • Jeśli chcesz kapustę jeszcze bardziej miękką i uduszoną, dodaj +5 minut pieczenia na końcu.

  • Masło na koniec daje aksamitność i „restauracyjny” smak — polecam!

Kluczowe Punkty
  • Czerwona kapusta z dodatkiem jabłka, cebuli, dżemu wiśniowego i miodu
  • Pieczenie w airfryerze – zaledwie 18 minut, z mieszaniem dla karmelizacji
  • Alternatywa: piekarnik 180 °C, 25 min pod przykryciem + 10–15 min bez
  • Wykończenie orzechami włoskimi, natką pietruszki/tymiankiem i opcjonalnym masłem
  • Świąteczny aromat dzięki sokowi z pomarańczy, octowi balsamicznemu i szczyptą cynamonu
Zostań z nami