SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ;

Krzysztof
Ciasta
03.10.2014 10:12
SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ;

Przepis

Spód;

200g - herbatników

5 kostek - gorzkiej czekolady

1 łyżka - masła

Herbatniki kruszymy dodajemy roztopioną czekoladę i masło i mieszamy aż do uzyskania masy ( można w robocie ) ( można też użyć ciastek czekoladowych skruszonych i połączonych z masłem ) układamy do okrągłej foremki ale jeśli nie macie to można do szklanki

Masa;

300g -twarogu białego

50g -cukru pudru

1 łyżeczka - cukru wanilinowego

1 łyżka- żelatyny

40ml- wrzątku

3 łyżki - mleka

200ml - śmietany 30%

2 łyżki - śmietany 18%

1 tabliczka -białej czekolady

Twaróg, cukier puder, cukier wanilinowy, śmietanę 18% i białą czekoladę wkładamy no miksera z ostrzami i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie żelatynę roztapiamy w wodzie gdy już się rozpuści i ochłodzi dodajemy do masy i dokładnie łączymy. Ubijamy śmietanę 30 % i delikatnie łączymy z masą. Masę wlewamy do foremek lub szklanek i wkładamy do lodówki na około 20 min.