Przepis
Składniki
ciasto na bułeczki:
570 g mąki pszennej
24 g drożdży świeżych lub 12 g suchych
160 ml mleka
85 g masła
1 łyżka oleju
5 łyżeczek cukru
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczka soli
nadzienie:
200 g maku
70 g cukru
1 białko
20 g orzechów
garść rodzynków
troszkę papai
2 łyżki miodu
1 łyżeczka rumu lub aromatu
1 łyżka margaryny
lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-5 łyżek soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1.
Mak zalewam 200 ml wrzątku i odstawiam.
Krok 2.
Mieszam wszystkie składniki ciasta i wyrabiam gładką kulę.
Krok 3.
Umieszczam kulę ciasta w misce, przykrywam i odstawiam w ciepłej miejsce by wyrosło.
Krok 4.
Czas na nadzienie. Mak mielę dwukrotnie w maszynce.
Białko ubijam na sztywno.
Do maku dodaję wszystkie składniki nadzienia i mieszam z ubitą na sztywno pianą.
Krok 5.
Ciasto wyrosło w tym czasie, więc wyjmuję z miski, chwilę zagniatam. Dzielę na 12 części (tyle bułeczek).
Krok 6.
Każdą część rozpłaszczam na kształt podobny do koła. Układam na środku dużo makowej masy.
Krok 7.
Ściągam brzegi i zlepiam, tak jakbym chciała uformować sakiewkę, tyle że zlepiam ogonki. I tym zlepieniem układam do spodu i lekko spłaszczam dłonią
Krok 8.
Układam na papierze na 30 minut by podrosły (oczywiście przykrywam je ściereczką by nie obeschły). Następnie wstawiam do piekarnika nastawionego na 190 C na 15 minut.
Jak wystygną kręcę lukier – sypię cukier puder, dodaję sok z cytryny i mieszam mikserem, aż osiągnę gładką, gęstą (o konsystencji gęstej śmietany) masę. Polewam bułeczki i zostawiam aby zastygł.
Smacznego!