Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

Małgorzata
Ciasta
21.01.2020 14:10
Sernik na zimno z białą czekoladą i frużeliną wiśniową

Składniki

Spód:

  • 140 g ciemnych ciastek maślanych
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu chudego
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 250 serka mascarpone
  • 350 g czekolady białej

Frużelina wiśniowa:

  • 500 g wiśni *
  • 130 g cukru **
  • 50 ml zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

Spód

  • Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Masa serowa

  • Czekoladę łamiemy na równe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany kremówki. Odstawiamy na bok. Zmielony dwukrotnie twaróg mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.

Frużelina wiśniowa

  • Wiśnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wodę z mąką. Dokładnie i energicznie mieszamy, zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilkę, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Frużelinę odstawiamy na bok do wystudzenia.

Odnośniki

  • * użyłam mrożonych owoców** ilość cukru zależy oczywiście od tego, jak kwaśne są wiśnie

Uwagi dodatkowe

- frużelinę można przechowywać w lodówce ok 7 dni