Składniki
Spód:
- 140 g ciemnych ciastek maślanych
- 70 g masła
Masa serowa:
- 500 g twarogu chudego
- 350 ml śmietany kremówki
- 250 serka mascarpone
- 350 g czekolady białej
Frużelina wiśniowa:
- 500 g wiśni *
- 130 g cukru **
- 50 ml zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis
Spód
- Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy masę ciasteczkową, równamy i dociskamy do spodu tak, aby powstała gładki i równy spód. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa
- Czekoladę łamiemy na równe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając 50 ml śmietany kremówki. Odstawiamy na bok. Zmielony dwukrotnie twaróg mieszamy z serkiem mascarpone. Dodajemy rozpuszczoną, białą czekoladę i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywną masę. Delikatnie łączymy z masą serową. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce kilka godzin, najlepiej całą noc.
Frużelina wiśniowa
- Wiśnie umieszczamy w garnku z grubym dnem. Dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wiśnie puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie. Wiśnie doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wodę z mąką. Dokładnie i energicznie mieszamy, zmniejszamy gaz i podgrzewamy chwilkę, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Frużelinę odstawiamy na bok do wystudzenia.
Odnośniki
- * użyłam mrożonych owoców** ilość cukru zależy oczywiście od tego, jak kwaśne są wiśnie
Uwagi dodatkowe
- frużelinę można przechowywać w lodówce ok 7 dni