Sernik na zimno z czekoladą

Kuba
Ciasta
09.09.2014 10:21
Sernik na zimno z czekoladą

Przepis

Przepis na sernik na zimno z czekoladą

Dzisiaj przepis na sernik wyjmowany z foremki do keksów. Osobiście miałem obawy do wyjęcia go z takiej formy, ale jednak okazało się to banalne. Najlepiej do tego była by foremka silikonowa, ale i z taką metalową po rozgrzaniu nie stwarza oporów. Sernik z sporą ilością czekolady, ale też wyczuwalne są biszkopty moczone w kawie

Składniki

500g twarogu sernikowego z wiaderka

kilka biszkoptów

paczka herbatników

250ml śmietany słodkiej 30%

śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany

2 łyżki żelatyny

100 g czekolady mlecznej

100 g białej czekolady

3 łyżki cukru

kawa

Przygotowanie

1.Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, masę dzielimy na dwie równe części. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej można dodać trochę mleka ,aby łatwiej się rozpuściła. Do jednej części masy serowej dodajemy roztopioną białą czekoladę, żelatynę i miksujemy na małych obrotach. Całość wylewamy do keksówki, następnie wsadzamy na chwile do lodówki

w-foremce

2. Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Biszkopty moczymy w kawie i układamy pośrodku na białej warstwie sernika. Mleczną czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy połowę masy serowej z żelatyną, mleczną czekoladą i przelewamy całość do keksówki. Na masę czekoladową układamy herbatniki. Sernik wsadzamy na 2h do lodówki.

3. Wyjmujemy sernik z lodówki. Gotujemy odrobinę wody w dużym garnku, gdy woda zacznie wrzeć keksówkę stawiamy na garnku, aby gorąca para rozgrzała foremkę. Boki sernika możemy odciąć nożem będzie łatwiej wyjąć sernik. Gdy keksówka będzie ciepła można próbować wyjąć sernik.

Ważne. Zamiast keksówki w przepisie można też użyć innej formy przykładowo tortownicy. Nie będzie potrzeby trudzić się z wyjęciem sernika z foremki