Przepis
Sałatka z grillowanej cukinii i fety
Najlepsza sałatka jaką ostatnio jadłam. Robiłam ją już dwa razy, a w lodówce czeka kolejna porcja cukinii. I znów będzie wyżerka :)
Sałatkę podałam z grillowanym kurczakiem rozmarynowym, ale doskonale smakuje również bez niego, nawet bez grzanek czosnkowych, a tylko ze świeżą bułeczką, co zostało przetestowane przez Powtwora.
Jedyne o czym trzeba pamiętać, to żeby cukinia była tylko delikatnie miękka, ale jeszcze jędrna.
SKŁADNIKI:
1 średniej wielkości młoda cukinia o miękkiej skórce
olej
3-4 pomidory śliwkowe
10 dag sera typu feta
garść świeżych liści bazylii
łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE:
Cukinię opłukać, osuszyć pokroić wzdłuż w kilkumilimetrowe plastry, posmarować olejem i z obu stron opiec na grillu, aż zacznie delikatnie mięknąć.
Przestudzić, pokroić w mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki, przełożyć do naczynia, w którym sałatka będzie podawana.
Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić w ósemki, rozłożyć na cukinii.
Na wierzch rozkruszyć ser.
Bazylię opłukać, otrzepać z wody, palcami podrzeć na mniejsze kawałki, posypać wierzch sałatki.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek i pieprzem, polać sałatkę.
Podawać z grillowanym kurczakiem rozmarynowym i grzankami czosnkowymi.