Przepis
Składniki :
Ciemny biszkopt (np. Z tego przepisu - łyżkę mąki zastąp łyżką kakao)
30 dag rodzynek
150 ml alkoholu (u mnie rum)
2 budynie czekoladowe
500 ml mleka
1 3/4 kostki margaryny
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada
Dżem z czarnej porzeczki
Sposób przygotowania :
Rodzynki zalej alkoholem i pozostaw na noc. Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta wyłóż na sito i osącz.
Budynie ugotuj w podanej ilości mleka. Ostudź. 1 kostkę margaryny zmiksuj z wystudzonym budyniem.
Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj dżemem z czarnej porzeczki. Wyłóż na niego krem budyniowy i przykryj drugim blatem biszkoptowym.
W garnuszku rozpuść 3/4 kostki margaryny, dodaj połamaną czekoladę i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Czekoladę wymieszaj z osączonymi rodzynkami. Wyłóż równomiernie na ciasto.
Schłodź przed podaniem.