Pijany rodzynkowiec

Krzysztof
Ciasta
25.09.2014 15:36
Pijany rodzynkowiec

Przepis

Składniki :

Ciemny biszkopt (np. Z tego przepisu - łyżkę mąki zastąp łyżką kakao)

30 dag rodzynek

150 ml alkoholu (u mnie rum)

2 budynie czekoladowe

500 ml mleka

1 3/4 kostki margaryny

1 gorzka czekolada

1 mleczna czekolada

Dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania :

Rodzynki zalej alkoholem i pozostaw na noc. Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta wyłóż na sito i osącz.

Budynie ugotuj w podanej ilości mleka. Ostudź. 1 kostkę margaryny zmiksuj z wystudzonym budyniem.

Biszkopt przekrój na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj dżemem z czarnej porzeczki. Wyłóż na niego krem budyniowy i przykryj drugim blatem biszkoptowym.

W garnuszku rozpuść 3/4 kostki margaryny, dodaj połamaną czekoladę i mieszając doprowadź do rozpuszczenia. Czekoladę wymieszaj z osączonymi rodzynkami. Wyłóż równomiernie na ciasto.

Schłodź przed podaniem.