Przepis
Surimi, czyli w dosłownym tłumaczeniu „mielona ryba” to smaczna przekąska, którą lubi podjadać cała moja rodzinka. Próbowałam surimi różnych producentów, jednak najbardziej odpowiadają mi te Lidlowe. Postanowiłam tym razem użyć tych smacznych paluszków do sałatki, która rozeszła się bardzo szybko.
Składniki:
100 g białego ryżu, 10 paluszków surimi, pół puszki kukurydzy konserwowej, pół długiego ogórka zielonego, 1 mała cebula czerwona, pół pęczka koperku, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz
Ryż ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Cebulę i koperek drobno posiekać, paluszki surimi pokroić w plasterki, kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystko wrzucić do ostudzonego ryżu. Dodać majonez, jogurt i musztardę, posolić i popieprzyć do smaku, dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę, żeby smaki się przegryzły.