Przepis
ciasto kakaowe:
150 gramów cukru
25 gramów ciemnego kakao
115 gramów mąki tortowej
40 gramów stopionego, schłodzonego masła
6 jaj (żółtka i białka osobno)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz:
1/3 szklanki posłodzonej kawy lub cappuccino
krem cappuccino:
125 gramów mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze masy mogą być kopiaste)
1 łyżka ( z górką) żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
3 kopiaste łyżki cappuccino (miałam czekoladowe)
masa na górę:
100 gramów śmietanki kremówki 30%
125 gramów mascarpone
1 kopiasta lub 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
3 - 4 łyżki proszku cappuccino do posypania na górę
Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kwadratową blachę o boku 23 cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch.
Spodni blat nasączyć zimnym ponczem.
Żelatynę dobrze wymieszać we wrzątku, schłodzić.
Serek mascarpone utrzeć z 3 łyżkami kawy. Śmietankę ubić na średnio sztywno, połączyć razem z mascarpone, dodać cukier puder, utrzeć. Żelatynę zahartować 2 łyżkami masy, wymieszać, wlać całość do kremu, szybko zmiksować.
Krem wyłożyć na naponczowany blat, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce.
Śmietankę ubić na średnio sztywno, dodać mascarpone i cukier puder, utrzeć wszystko razem do dokładnego połączenia składników, rozsmarować równomiernie na wierzchu ciasta, schłodzić.
Przed podaniem ciasto posypać cappuccino.