Proste i pyszne kawowe brownie bez czekolady

Krzysztof
Przepisy
25.09.2014 12:30
Proste i pyszne kawowe brownie bez czekolady

Przepis

Składniki na kwadratową formę 20 x 20cm:

180g niesolonego masła

1 i 2/3 szklanki brązowego cukru

2 łyżki wody

2 duże jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 i 1/3 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki ciemnego kakao

1 i 1/2 łyżki dobrej jakości kawy instant*

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

* Jeżeli nie macie kawy instant, możecie zamiast niej dać dwie łyżki mocnej kawy z ekspresu, pomijając jednocześnie wodę w przepisie.

Wykonanie:

Masło roztop w rondelku, wmieszaj do niego cukier, ekstrakt waniliowy i wodę. Wbij jajka i wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi kuchennej.

Suche składniki połącz ze sobą, po czym wsyp je do mieszanki z masłem i wymieszaj, by nie było grudek. Masa będzie dość gęsta.

Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj za pomocą szpatułki.

Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 – 25 minut, aż ciasto się zetnie, ale wciąż będzie miękkie w dotyku i jakby niedopieczone.

Wyjmij z piekarnika i wystudź w formie. Zimne pokrój na kwadraty.

Możesz je podać z dodatkiem lodów lub bitej śmietany, choć moim zdaniem same smakują równie wybornie :)

Smacznego :)

Podziel się ze znajomymi: