Przepis
Składniki na kwadratową formę 20 x 20cm:
180g niesolonego masła
1 i 2/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki wody
2 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciemnego kakao
1 i 1/2 łyżki dobrej jakości kawy instant*
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
* Jeżeli nie macie kawy instant, możecie zamiast niej dać dwie łyżki mocnej kawy z ekspresu, pomijając jednocześnie wodę w przepisie.
Wykonanie:
Masło roztop w rondelku, wmieszaj do niego cukier, ekstrakt waniliowy i wodę. Wbij jajka i wymieszaj dokładnie za pomocą rózgi kuchennej.
Suche składniki połącz ze sobą, po czym wsyp je do mieszanki z masłem i wymieszaj, by nie było grudek. Masa będzie dość gęsta.
Tak przygotowane ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj za pomocą szpatułki.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 – 25 minut, aż ciasto się zetnie, ale wciąż będzie miękkie w dotyku i jakby niedopieczone.
Wyjmij z piekarnika i wystudź w formie. Zimne pokrój na kwadraty.
Możesz je podać z dodatkiem lodów lub bitej śmietany, choć moim zdaniem same smakują równie wybornie :)
Smacznego :)
Podziel się ze znajomymi: