Przepis
Szaszłyki z piersi indyka w curry
Szaszłyki upiekłam na elektrycznym grillu, ale jak najbardziej można to zrobić na tradycyjnym, albo nawet wykorzystac piekarnik. Pomysł na marynatę podpatrzyłam u Jana Kuronia :)
SKŁADNIKI:
55 dag piersi z indyka
sól
pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g)
solidna szczypta ostrej papryki w proszku
czubata łyżeczka curry
olej do posmarowania płyty grilla
sos jogurtowy PRZEPIS TUTAJ
WYKONANIE:
Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa.
Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca.
Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc).
Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków.
Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki.
Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym.