Sernik wiedeński

Krzysztof
Ciasta
10.10.2014 12:18
Sernik wiedeński

Przepis

Składniki:

ciasto kruche

- 1 szklanka mąki pszennej

- 120 g masła

- 1 jajko

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa

- 1 kg sera białego

- 2 i 1/3 szklanki cukru pudru

- 150 g masła

- 150 g margaryny

- 50 g kaszy manny

- 50 g rodzynków

- 10 jajek

- skórka z jednej pomarańczy

- sok z połówki cytryny

polewa czekoladowa

- 2 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki wody

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Składniki na ciasto kruche łączymy, zagniatamy a następnie schładzamy 15 minut w lodówce. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Podpiekamy 15 minut w 180 C, następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Masło i margarynę ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy do zastygnięcia.