Przepis
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
łyżeczka cukru wanilinowego
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki oleju
10 dag posiekanych orzechów włoskich (1 szklanka)
3 duże szare renety
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 23x34 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Orzechy posiekałam. Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam je w kostkę. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą białą masę, dokładnie wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia (mikserem). Do masy, bez przerwy miksując, wlałam cienkim strumieniem olej. Do ciasta dodałam posiekane orzechy i pokrojone jabłka, wymieszałam i wyłożyłam je do blaszki. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem (200 stopni bez termoobiegu) . Piekłam około 30 minut – trzeba sprawdzić patyczkiem.