Przepis
Na dworze robi się coraz cieplej, słońce coraz przyjemniej grzeje. Im więcej słońca za oknem, tym mniej chce mi się siedzieć w kuchni i pichcić. Dlatego dziś sałatka złożona tylko z kilku składników, więc i szybka w przygotowaniu, i nie wiedzieć czemu kojarzy mi się ze słońcem. Pewnie to za sprawą ryżu, który ugotowany z curry i kurkumą nabiera pięknego słonecznie żółtego koloru. Do tego wędzony kurczak i słodkie mandarynki – uwielbiam takie trochę egzotyczne smaki. Sałatka jest lekka, letnia i słoneczna, ale zarazem pożywna, dlatego z powodzeniem może zastąpić jeden z posiłków w słoneczne, ciepłe dni. Taka niepozorna, ale niebanalna i zaskakująco smaczna.
Składniki:
0,5 szklanki ryżu, 1 wędzone udko kurczaka, 2-3 mandarynki, pół pęczka szczypiorku, 0,5 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka słodkiego sosu chili, sól, pieprz
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy szklanką wody, lekko solimy, dodajemy curry i kurkumę i gotujemy do miękkości, aż ryż wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu ryż zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie, jak ryż będzie nabierał słonecznych barw podczas gotowania zdejmujemy z udka kurczaka skórę, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, każdą cząstkę przekrawamy na pół, żeby sok z mandarynek zaromatyzował nieco sałatkę. Kurczaka i mandarynki wrzucamy do ostudzonego ryżu, dodajemy posiekany szczypiorek, majonez, jogurt i sos chili. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły, po czym możemy rozpocząć konsumpcję. Smacznego.