Przepis
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
Masa:
500 g wiśni
2 galaretki wiśniowe
375 ml śmietany 30 %
2 łyżki żelatyny
1/5 szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
kakao
Jajka ubijam z cukrem, dodaję mąkę i mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy. Piekę 15 minut w 180 st. C. Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody i mieszam z wiśniami. Odstawiam do lodówki. Żelatynę zalewam 1/5 szklanki mleka i odstawiam. Podgrzewam aby się rozpuściła i studzę. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem. Dodaję żelatynę i mieszam. Na upieczone ciasto nakładam warstwę wiśni w galaretce, a następnie masę śmietankową. Ciasto odkładam do lodówki. Gotowe oprószam kakaem oraz dekoruję wiśniami.