Serniczkowe serduszko z musem mango - banan

Krzysztof
Ciasta
11.07.2014 7:53
Serniczkowe serduszko z musem mango - banan

Przepis

Składniki na ok. 10 serduszek

Na wierzch

- 5 chlebków lnianych niepieczonych - HABŻYKI

LUB

- 2 łyżki siemienia lnianego brązowego

- 2 łyżki nasion słonecznika

- 1 łyżka nasion sezamu

- 1 płaska łyżka miodu

Masa sernikowa:

- 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%)

- stewia (wg uznania)

- 2g agar-agar lub 10 g żelatyny

Mus owocowy

- pół dużego dojrzałego banana

- pół dojrzałego mango

- odrobina agaru (1/5 łyżeczki) lub 1 łyżeczka żelatyny

W silikonowych foremkach układamy warstwami:

1. Pokruszone chlebki habżyki.

LUB

Len i słonecznik - ziarna słonecznika podsmażamy do zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym, sezamem i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki.

2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią

3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą

Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny na ok. 5 godzin.