Przepis
Składniki na ok. 10 serduszek
Na wierzch
- 5 chlebków lnianych niepieczonych - HABŻYKI
LUB
- 2 łyżki siemienia lnianego brązowego
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 płaska łyżka miodu
Masa sernikowa:
- 500 g chudego twarożku do serników (u mnie Emilki 0%)
- stewia (wg uznania)
- 2g agar-agar lub 10 g żelatyny
Mus owocowy
- pół dużego dojrzałego banana
- pół dojrzałego mango
- odrobina agaru (1/5 łyżeczki) lub 1 łyżeczka żelatyny
W silikonowych foremkach układamy warstwami:
1. Pokruszone chlebki habżyki.
LUB
Len i słonecznik - ziarna słonecznika podsmażamy do zrumienienia na patelni, łączymy z siemieniem lnianym, sezamem i miodem. Powstałą masę nakładamy na dno każdej foremki.
2. Masę serową - rozpuszczoną substancję żelującą miksujemy z serkiem i stewią
3. Mus owocowy - owoce blendujemy na mus i łączymy z rozpuszczoną substancją żelującą
Wstawiamy do lodówki. W przypadku agaru na ok. 1 godzinę, a jeśli użyliśmy żelatyny na ok. 5 godzin.