Krem z fasoli szparagowej

Ewelina
Zupy
24.09.2014 8:57
Krem z fasoli szparagowej

Przepis

Co tu kryć, jestem fasolowa. Uwielbiam przeróżne, małe, duże, rodzime i zagraniczne rośliny strączkowe. To bogate źródło białka i mikroelementów. Jest w czym wybierać zarówno jeśli chodzi o same „fasolki”, jak i sposób ich dodania. Rośliny strączkowe można bowiem podawać na ostro, słono, kwaśno czy nawet słodko (np. w krajach azjatyckich robi się z nich też desery). Dziś bardziej rodzimy przepis na krem z żółtej fasoli szparagowej. Nadaje się on również na posiłek dla dziecka powyżej 10 miesiąca życia.

Krem z fasoli szparagowej z ziołami – przepis:

200 g schabu

600-800 ml wody

500 g żółtej fasoli szparagowej

4-5 średnich ziemniaków

2 marchewki

1 por

1 pietruszka

sól, pieprz, natka pietruszki, świeże zioła: oregano, tymianek, macierzanka

Mięso kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy drobno pokrojone warzywa i doprowadzamy do wrzenia. Następnie przez 60-70 minut gotujemy zupę na wolnym ogniu. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy natkę pietruszki, świeże zioła, sól i pieprz. Na koniec zupę przerabiamy blenderem na krem. Podajemy z grzankami.