Przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm:
5 dużych jaj
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej (może być również ziemniaczana)
Na krem:
500ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
250g białej czekolady dobrej jakości
1/4 szklanki likieru Baileys o smaku orzechów laskowych
250g serka mascarpone
Polewa czekoladowa:
500ml kremówki
100g gorzkiej czekolady (70% kakao)
375g czekolady mlecznej
Uwaga! Polewy wyjdzie bardzo dużo i raczej nie zużyjecie całości na tort. Resztę możecie przechowywać w lodówce i wykorzystać do innych wypieków, naleśników lub deserów. Możecie też oczywiście zrobić polewę z np. połowy składników.
Nasączenie:
około 1/2 szklanki mocnej kawy
2 – 3 łyżki orzechowego Baileys
Dodatkowo:
około 100g orzechów laskowych, podpieczonych i z grubsza posiekanych
Wykonanie:
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, wsypując pod koniec cukier, łyżka po łyżce, aż piana będzie gładka i lśniąca.
Dodawaj pojedynczo żółtka, miksując dokładnie po każdym dodaniu.
Na koniec przesiej do misy obie mąki i wmieszaj je dokładnie za pomocą szpatułki.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 35 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu upuść biszkopt w formie na podłogę z wysokości około 60cm. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Krem:
Wykonanie kremu rozpocznij wieczór wcześniej.
Czekoladę posiekaj drobno i wrzuć do miski.
Kremówkę podgrzej mocno (może się zagotować). Dodaj do niej likier i wymieszaj. Gorącym płynem zalej posiekaną czekoladę. Zostaw tak na chwilę, po czym wymieszaj całość za pomocą kuchennej rózgi, aż czekolada się rozpuści. Wystudź, po czym wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmij schłodzoną kremówkę z czekoladą z lodówki. Umieść w misie miksera razem z mascarpone i zmiksuj, aż masa zgęstnieje, uważając, by jej nie przebić.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę posiekaj drobno. Kremówkę zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Wrzuć do niej posiekaną czekoladę. Pozostaw na chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj dokładnie, aż masa będzie jednolita i lśniąca.
Pozostaw do wystudzenia.
Polewa będzie dość rzadka, dzięki czemu ładnie spłynie po bokach tortu. Żeby zgęstniała wystarczy umieścić ją na kilkanaście minut w lodówce.
Wykonanie tortu:
Wystudzony biszkopt przekrój na trzy równe blaty. Ułóż jeden na paterze i nasącz 1/3 mieszanki kawy z likierem. Posmaruj połową kremu i przykryj kolejnym blatem biszkoptu.
Nasącz biszkopt i wyłóż na niego pozostały krem, po czym ułóż na wierzch ostatni blat ciasta i ten również nasącz.
Tort polej wystudzoną czekoladową polewą i posyp orzechami. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego :)