Szybki kurczak w sosie paprykowym ze śmietanką

Kasia
Obiad
10.01.2025 13:51
Szybki kurczak w sosie paprykowym ze śmietanką

Robi się go bardzo szybko i jest naprawdę pyszny. Kurczak zostaje soczysty przez to że smażymy go naprawdę krótko do tego paprykowy sosik ... mniam... Takie mięsko podaję zazwyczaj z ryżem lub kaszą. Polecam, posmakuje każdemu...przepis pod linkiem poniżej ...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2025/01/szybki-kurczak-w-sosie-paprykowym-ze.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Szybki kurczak w sosie paprykowym ze śmietanką

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 540 kcal
  • Tłuszcz: 28 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Białko: 48 g

Składniki

  • 500g filetów z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 200ml śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka

Przepis

Jeśli szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad, który zachwyci Twoje podniebienie, ten kurczak w sosie paprykowym ze śmietanką jest idealnym wyborem. Wykorzystanie dostępnych i popularnych składników, takich jak filet z kurczaka, papryka i cebula, sprawia, że przepis jest nie tylko szybki do przygotowania, ale także o niezwykle harmonijnym smaku. Delikatny sos śmietankowy wzbogacony aromatem czosnku oraz słodkością papryki to prawdziwa uczta dla zmysłów. Kurczak, przyrządzony w ten sposób, jest soczysty i pełen smaku, a jednocześnie lekki i zdrowy, dzięki niewielkiej ilości tłuszczu i dużej ilości białka. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny czy szybki posiłek dla gości – wystarczy 30 minut, aby cieszyć się tym daniem. Dodatkowo, prostota tego przepisu sprawia, że jest on idealny nawet dla początkujących kucharzy. Spróbuj i przekonaj się sam, jak niewiele potrzeba, by stworzyć coś pysznego i zachwycić swoich bliskich!

  • Pokrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką.
  • Rozgrzej olej na patelni, dodaj kurczaka i smaż na złoty kolor przez około 10 minut.
  • W tym czasie pokrój paprykę w paski, a cebulę w piórka. Czosnek posiekaj drobno.
  • Dodaj paprykę, cebulę i czosnek do kurczaka. Smaż wszystko razem, mieszając, przez około 5 minut.
  • Wlej śmietanę do potrawy, dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez następne 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne.