Są bardzo łatwe do zrobienia a smakują po prostu rewelacyjnie. Są super alternatywa dla ciast, których po świętach wszyscy mamy chyba troszkę dosyć :)
🍴 Pyszne kulki z ciasteczkowym kremem - Domowe czekoladki bajaderki
- Liczba porcji: 10
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 150 kcal na porcję
- Tłuszcze: 10 g
- Węglowodany: 12 g
- Białko: 2 g
Składniki
- 200 g ciasteczek LOTUS
- 100 g serka mascarpone
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 50 g masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- szczypta soli
Przepis
Te pyszne kulki z ciasteczkowym kremem to absolutny hit każdego spotkania towarzyskiego czy rodzinnego. Połączenie pysznych ciasteczek LOTUS z kremowym serkiem mascarpone oraz gorzką i mleczną czekoladą, tworzy niepowtarzalnie delikatny smak, który z pewnością uwiedzie każdego łasucha. Ich przygotowanie nie wymaga pieczenia, więc są idealnym deserem dla tych, którzy cenią sobie prostotę i szybkość. Dodanie rumu nadaje im subtelnej, wyrafinowanej nutki, ale śmiało można z niego zrezygnować, aby stworzyć wersję odpowiednią także dla dzieci. Bogaty smak wzbogacony o syrop klonowy sprawia, że każda kulka to prawdziwa eksplozja smaków, która przenosi nas w świat łakoci. Proste składniki i czas przygotowania to dodatkowy plus, zachęcający do eksperymentowania w kuchni i tworzenia własnych wariacji tego przepisu. Dzięki tej recepturze, możecie poczuć się jak prawdziwi cukiernicy i zaskoczyć swoich bliskich domowymi czekoladkami o profesjonalnym wyglądzie i smaku.
- Pokrusz ciasteczka LOTUS w malakserze na drobne kawałeczki lub proszek i przesyp do miski.
- W rondelku na małym ogniu rozpuść masło razem z serkiem mascarpone, cały czas mieszając, aby uniknąć przypalenia.
- Do rozpuszczonej masy dodaj syrop klonowy oraz rum, jeśli go używasz, a następnie szczyptę soli i dobrze wymieszaj.
- Powolutku dodaj pokruszone ciasteczka do masy, mieszając do momentu, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
- Z masy formuj małe kulki i odłóż na talerz wyłożony papierem pergaminowym.
- Rozpuść oba rodzaje czekolady w kąpieli wodnej, a następnie obtaczaj kulki w rozpuszczonej czekoladzie, używając łyżki lub widelca.
- Obtoczone w czekoladzie kulki schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę, aż czekolada stwardnieje.
- Przed podaniem posyp kulki kakao, by dodać im eleganckiego wyglądu i smaku.