Seromakowiec-pyszne i łatwe ciasto na święta+FILM

Katarzyna
Ciasta
10.12.2020 18:27
Seromakowiec-pyszne i łatwe ciasto na święta+FILM

Tradycyjnie zapraszam też na film SKŁADNIKI ***proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml CIASTO -3 szkl mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania -3 żółtka (białka do masy serowej) -1 łyżka cukru waniliowego -0,5 szkl cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki śmietany kwaśnej 18% -200g miękkiego masła lub margaryny MASA MAKOWA -350g suchego maku -3/4 szkl cukru pudru -3 jajka -3 łyżki bułki tartej MASA SEROWA -1200g sera białego półtłustego lub tłustego -4 jajka -3 białka (z ciasta) -200g masła lub margaryny -3/4 szkl cukru -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g Na początek wieczorem dzień przed pieczeniem ciasta wsypujemy mak do do garnka lub miski, zalewamy wrzątkiem, tak by pokrył on mak, przykrywamy i odkładamy na całą noc. Na koniec w osobnej misce ubijamy 3 białka na sztywna pianę, i dodajemy ją do masy makowej. Na koniec ubijamy 7 białek (3 z ciasta i 4 z masy serowej) MASA MAKOWA Zaparzony mak odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy 3 razy na sitku o najmniejszych dziurkach. Masę makową wykładamy na ciasto MASA SEROWA Do miski dajemy miękkie masło lub margarynę, dodajemy cukier , 4 żółtka i miksujemy. Na koniec wyciągamy ciasto z lodówki i trzemy bądź urywamy kawałeczki i pokrywamy nim górę ciasta. Na koniec dodajemy 2 budynie śmietankowe i wszystko dokładnie miksujemy. Składniki na ciasto dajemy od miski i zagniatamy ciasto. Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, świąteczne ciasto-połączenia sernika i makowca-czyli seromakowiec. Ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Do ciasta dajemy same żółtka a białka odkładamy do masy serowej. Do ubitych żółtek dodajemy stopniowo zmielony 3 krotnie mak-wszystko miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dajemy do woreczka i odkładamy do lodówki, drugą wałkujemy i wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smaki-katriny.blogspot.com/2020/12/seromakowiec-pyszne-i-atwe-ciasto-na.html