Przepis na bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki podane z sosem teriyaki i świeżą kolendrą. Pyszne wegańskie danie!
🍴 Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 60 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcze: 8 g
- Węglowodany: 80 g
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 5 g suchych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 200 g tofu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g marchewki
- 100 g kapusty pekińskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- olej do smażenia
- szczypta soli
Przepis
Spróbuj czegoś nieco innego i daj się porwać smakom Azji dzięki naszym bułeczkom bao z chrupiącym tofu i aromatycznym kimchi z marchewki. To świetna propozycja na niezobowiązujący obiad lub kolację, które zachwycą zarówno estetów kulinarnych, jak i amatorów egzotycznych potraw. Wykonanie tych puszystych bułeczek jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Ciasto bao przygotowuje się z prostych składników, a dzięki drożdżom zyskuje ono lekkość i puszystość. Parowane w specjalnym koszyczku zyskują delikatność i miękkość, która doskonale kontrastuje z chrupiącym tofu. Marchewkowe kimchi to natomiast ukłon w stronę klasycznej kuchni koreańskiej. Jego intensywna, pikantna nuta doskonale dopełnia całość, nadając potrawie charakteru. Daj się skusić na to połączenie smaków i tekstur – bułeczki bao z chrupiącym tofu i aromatycznym kimchi z marchewki są propozycją, której trudno się oprzeć. Idealnie sprawdzą się zarówno na przyjęciach, jak i podczas codziennych posiłków. To danie, które zachwyci każdego, kto docenia dobre smaki i oryginalne połączenia. Przekonaj się, jakie to proste i pyszne!
- W dużej misce połącz mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłą wodę oraz olej sezamowy i wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj kimchi z marchewki. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski. Kapustę pekińską posiekaj na kawałki. W misce wymieszaj pastę gochujang, sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy i cukier trzcinowy. Dodaj marchewkę i kapustę, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut.
- Tofu osusz i pokrój w grube plastry. Obtocz każdy kawałek w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej i smaż tofu na złoty kolor z obu stron.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkuj na niewielki okrąg i złoż podwójnie, a następnie ułóż na papierze do pieczenia. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
- Paruj bułeczki bao przez około 10 minut. Następnie delikatnie otwórz każdą z bułeczek i nałóż porcję chrupiącego tofu oraz przygotowane kimchi z marchewki.
- Podawaj bułeczki ciepłe, jako pyszną przekąskę lub danie główne, wraz z ulubionym sosem np. sojowym lub ostrym.
- Smacznego!