Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki

Łukasz
Obiad
23.11.2024 8:50
Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki

Przepis na bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki podane z sosem teriyaki i świeżą kolendrą. Pyszne wegańskie danie!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2024/11/buleczki-bao-z-chrupiacym-tofu.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Bułeczki bao z chrupiącym tofu i kimchi z marchewki

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 60 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Białko: 15 g
  • Tłuszcze: 8 g
  • Węglowodany: 80 g

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 5 g suchych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 200 g tofu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g marchewki
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka pasty gochujang
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Przepis

Spróbuj czegoś nieco innego i daj się porwać smakom Azji dzięki naszym bułeczkom bao z chrupiącym tofu i aromatycznym kimchi z marchewki. To świetna propozycja na niezobowiązujący obiad lub kolację, które zachwycą zarówno estetów kulinarnych, jak i amatorów egzotycznych potraw. Wykonanie tych puszystych bułeczek jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Ciasto bao przygotowuje się z prostych składników, a dzięki drożdżom zyskuje ono lekkość i puszystość. Parowane w specjalnym koszyczku zyskują delikatność i miękkość, która doskonale kontrastuje z chrupiącym tofu. Marchewkowe kimchi to natomiast ukłon w stronę klasycznej kuchni koreańskiej. Jego intensywna, pikantna nuta doskonale dopełnia całość, nadając potrawie charakteru. Daj się skusić na to połączenie smaków i tekstur – bułeczki bao z chrupiącym tofu i aromatycznym kimchi z marchewki są propozycją, której trudno się oprzeć. Idealnie sprawdzą się zarówno na przyjęciach, jak i podczas codziennych posiłków. To danie, które zachwyci każdego, kto docenia dobre smaki i oryginalne połączenia. Przekonaj się, jakie to proste i pyszne!

  • W dużej misce połącz mąkę, suche drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłą wodę oraz olej sezamowy i wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie przygotuj kimchi z marchewki. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski. Kapustę pekińską posiekaj na kawałki. W misce wymieszaj pastę gochujang, sos sojowy, sos rybny, ocet ryżowy i cukier trzcinowy. Dodaj marchewkę i kapustę, dobrze wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  • Tofu osusz i pokrój w grube plastry. Obtocz każdy kawałek w mące ziemniaczanej. Na patelni rozgrzej olej i smaż tofu na złoty kolor z obu stron.
  • Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkuj na niewielki okrąg i złoż podwójnie, a następnie ułóż na papierze do pieczenia. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
  • Paruj bułeczki bao przez około 10 minut. Następnie delikatnie otwórz każdą z bułeczek i nałóż porcję chrupiącego tofu oraz przygotowane kimchi z marchewki.
  • Podawaj bułeczki ciepłe, jako pyszną przekąskę lub danie główne, wraz z ulubionym sosem np. sojowym lub ostrym.
  • Smacznego!