Ciasto bananowo-dyniowe

Ciasta
25.10.2024 8:31
Ciasto bananowo-dyniowe

Przepis na wegańskie ciasto dyniowe z bananami bez nabiału i jajek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-bananowo-dyniowe/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Ciasto bananowo-dyniowe

  • Liczba porcji: 10
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Tłuszcze: 10 g
  • Węglowodany: 37 g
  • Białko: 4 g

Składniki

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)

Przepis

Ciasto bananowo-dyniowe to przepyszny sposób na połączenie słodkości dojrzałych bananów i wyrazistego smaku dyni. Idealne na jesień, kiedy dynie są w pełni sezonu, a banany łatwo znajdziemy w każdym sklepie. To wilgotne ciasto, które zadowoli każdego łasucha. Przygotowanie tej słodkości nie zajmie dużo czasu, a efekt końcowy może zachwycić zarówno domowników, jak i gości. Orzechy i rodzynki nadadzą mu dodatkowej tekstury, ale są opcjonalne, więc możesz je pominąć, jeśli wolisz gładką konsystencję. Cynamon i gałka muszkatołowa dodają ciastu ciepłego, korzennego aromatu, który wypełni całe mieszkanie podczas pieczenia. Ciasto bananowo-dyniowe to doskonały wybór na popołudniowy deser, a także świetna przekąska do kubka gorącej herbaty. Możesz je podać na spotkaniach rodzinnych, podczas Halloween czy na każdą inną okazję, kiedy chcesz zaskoczyć subtelną słodkością i niepowtarzalnym aroma-tycznym połączeniem składników.

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C i natłuść formę do pieczenia.
  • W misce rozgnieć banany. Dodaj puree z dyni, oba rodzaje cukru, mleko, olej, jajka i wanilię. Wymieszaj na gładką masę.
  • W innej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
  • Dodaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie do połączenia. Możesz dodać orzechy i rodzynki dla urozmaicenia smaku.
  • Przelej ciasto do formy i piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.