Przepis
Chorowania ciąg dalszy. Chciaż, jak popatrzę przez okno, trochę mniej mi żal siedzenia w domu. Zimno, deszcz... brrrr
Dzisiaj proponuję grzanki francuskie z nutką cynamonu i domowym musem z antonówek. Takie deserowe drugie śniadanie, namiastka racuchów, a przy okazji sposób na wykorzystanie czerstwych kajzerek.
SKŁADNIKI:
2 kajzerki
2 jajka
1/2 szklanki mleka
klarowane masło do smażenia
2 łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
domowy mus z antonówek
WYKONANIE:
Kajzerki pokroić poprzek w cienkie kromki.
Na patelni rozgrzać masło.
W miseczce dokładnie roztrzepać mleko i jajka.
Każdą kromeczkę zanurzać w płynie z obu stron na dosłownie 2 sekundy, kłaść na rozgrzane masło.
Smażyć z obu stron na rumiano.
Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gorące ułożyć na talerzykach, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Podawać z domowym musem jabłkowym.