Grzanki z musem jabłkowym

Ewelina
20.09.2014 8:27
Grzanki z musem jabłkowym

Przepis

Chorowania ciąg dalszy. Chciaż, jak popatrzę przez okno, trochę mniej mi żal siedzenia w domu. Zimno, deszcz... brrrr

Dzisiaj proponuję grzanki francuskie z nutką cynamonu i domowym musem z antonówek. Takie deserowe drugie śniadanie, namiastka racuchów, a przy okazji sposób na wykorzystanie czerstwych kajzerek.

SKŁADNIKI:

2 kajzerki

2 jajka

1/2 szklanki mleka

klarowane masło do smażenia

2 łyżeczki cukru pudru

1/2 łyżeczki cynamonu

domowy mus z antonówek

WYKONANIE:

Kajzerki pokroić poprzek w cienkie kromki.

Na patelni rozgrzać masło.

W miseczce dokładnie roztrzepać mleko i jajka.

Każdą kromeczkę zanurzać w płynie z obu stron na dosłownie 2 sekundy, kłaść na rozgrzane masło.

Smażyć z obu stron na rumiano.

Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gorące ułożyć na talerzykach, oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Podawać z domowym musem jabłkowym.