Składniki
Składniki
mąka 250 g plus do ewentualnego podsypywania
masło 110 g
żółtka z 2 jaj
cukier puder 60 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
przyprawa korzenna 1 łyżeczka
szczypta soli
Mus jabłkowy
jabłka prażone 1/2 słoiczka
galaretka pomarańczowa
wrząca woda 2/3 szklanki
cukier puder
Przepis
Wszystkie składniki sypkie wymieszać i przesiać. Zimne masło dodać z żółtkami i posiekać. Ciasto wyrobić, zagniatać dość krótko. Owinąć folią spożywczą schłodzić 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować część ciasta na placek o grubości 4-6 mm wykrawać ciasteczka ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C do 10 minut na rumiany kolor. Ostudzić.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie co jakiś czas mieszając. Prażone jabłka zmiksować na mus, połączyć z tężejącą galaretką ( użyłam połowę przygotowanej galaretki ). Masę jabłkową schłodzić w lodówce do momentu odpowiedniej do smarowania konsystencji. Musem przełożyć ciasteczka, oprószyć cukrem pudrem.