Korzenne ciasteczka z musem jabłkowym i kardamonem

Paulina
Ciasta
15.11.2015 16:39
Korzenne ciasteczka z musem jabłkowym i kardamonem

Składniki

Składniki

mąka 250 g plus do ewentualnego podsypywania

masło 110 g

żółtka z 2 jaj

cukier puder 60 g

proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

przyprawa korzenna 1 łyżeczka

szczypta soli

Mus jabłkowy

jabłka prażone 1/2 słoiczka

galaretka pomarańczowa

wrząca woda 2/3 szklanki

cukier puder

Przepis

Wszystkie składniki sypkie wymieszać i przesiać. Zimne masło dodać z żółtkami i posiekać. Ciasto wyrobić, zagniatać dość krótko. Owinąć folią spożywczą schłodzić 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować część ciasta na placek o grubości 4-6 mm wykrawać ciasteczka ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C do 10 minut na rumiany kolor. Ostudzić.

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie co jakiś czas mieszając. Prażone jabłka zmiksować na mus, połączyć z tężejącą galaretką ( użyłam połowę przygotowanej galaretki ). Masę jabłkową schłodzić w lodówce do momentu odpowiedniej do smarowania konsystencji. Musem przełożyć ciasteczka, oprószyć cukrem pudrem.