Sezon grillowy na świeżym powietrzu już za nami, ale nic straconego. Z elektrycznym grillem bez żadnego problemu możemy grillować przez cały rok w domu.
🍴 Grillowana pierś z kurczaka na szpadkach
- Liczba porcji: 4
- Czas gotowania: 15 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 10g
- Białko: 40g
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przepis
Grillowana pierś z kurczaka na szpadkach to danie, które zjednuje sobie serca nie tylko miłośników grillowania. Jest to propozycja, która idealnie nadaje się na letnie spotkania w ogrodzie, pikniki czy rodzinne obiady na łonie natury. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest soczysty i aromatyczny, a dodatki w postaci kolorowych papryk i delikatnej cebuli dodają mu wyjątkowego smaku oraz estetyki. To danie nie tylko cieszy podniebienie, ale także przyciąga wzrok swoimi kolorami.\nKażdy z nas lubi dania, które nie wymagają dużo pracy, a smakują wybornie. W przypadku grillowanej piersi z kurczaka na szpadkach, potrzeba tylko kilku prostych składników, które większość z nas ma zawsze pod ręką. Dodatkowo, przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu, dzięki czemu możemy więcej chwil poświęcić na rozmowy i zabawę z bliskimi w pięknym otoczeniu. \nTo także dobry sposób na wprowadzenie do diety zdrowego białka, gdyż pierś z kurczaka jest niskokaloryczna i bogata w białko, co sprawia, że jest świetnym wyborem dla tych, którzy dbają o linię. Jeśli szukasz dania, które zaskoczy gości, jest lekkie i smaczne, ten przepis jest dla Ciebie. Nie czekaj, zorganizuj grill i ciesz się tym pysznym daniem, które z pewnością stanie się hitem każdego przyjęcia!
- Pokrój piersi z kurczaka na kostkę o boku około 2 cm. Przełóż do miski.
- Dodaj do miski z kurczakiem oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Pokrój papryki i cebulę w podobnej wielkości kawałki jak kurczaka. Nadziewaj na przemian kawałki kurczaka, papryki i cebuli na szpadki.
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Grilluj szpadki przez około 12-15 minut, obracając co jakiś czas, aż kurczak będzie w pełni ugotowany.
- Podawaj na gorąco, od razu po zdjęciu z grilla. Możesz serwować z ulubionymi sosami i świeżymi ziołami.