Czas przygotowania Składniki: 1 litr wody 1 szklanka ciepłej wody kilkanaście baldachów kwiatów czarnego bzu 1 cytryna 1/2 limonki miód naturalny do smaku listki mięty Wykonanie: Zerwane kwiaty czarnego bzu układamy na stole, czekamy około 30 minut, aż ewentualni nieproszeni goście, czyli drobne owady opuszczą baldachy. Wtedy kwiaty odcedzamy, a powstały płyn przelewamy znowu do dzbanka, Dodajemy miód do smaku, plasterki limonki, sok z cytryny (pamiętajmy o dokładnym wyszorowaniu cytrusów przez użyciem) i listki mięty. Do tej pory robiłam lemoniadę na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu . Zainspirowana przepisem Ani z bloga Kuchennymi drzwiami postanowiłam wykorzystać to, że niedaleko mojego domu jeszcze ciągle kwitnie czarny bez i też przygotować ten boski napój. Teraz mamy szybką lemoniadę z dodatkiem miodu i aromatycznymi listkami mięty.