Sałatka Caprese al salmone

Beata
Sałatki
24.09.2024 7:24
Sałatka Caprese al salmone

„Jedzenie powinno zaspokajać głód – nie próżność, sprawiać przyjemność – nie trudność, być doznaniem kulinarnym – nie intelektualnym i dawać okazje do dzielenia się radością posiłku z bliskimi.” „Każdy posiłek to podróż w krainę smaku…”

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2024/09/saatka-caprese-al-salmone.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Sałatka Caprese al salmone: Odświeżający hit na letnie dni

  • Liczba porcji: 2
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 320 kcal
  • Tłuszcz: 24g
  • Węglowodany: 6g
  • Białko: 20g

Składniki

  • 3 dojrzałe pomidory
  • 200g mozzarelli
  • 100g wędzonego łososia
  • Świeża bazylia
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku

Przepis

Sałatka Caprese al salmone to odświeżające i lekkie danie, które łączy w sobie klasyczne smaki sałatki Caprese z delikatnym, wędzonym łososiem. Jest to idealna propozycja na letnie dni, kiedy pragniemy zjeść coś lekkiego, a jednocześnie sycącego. Soczyste plastry dojrzałych pomidorów doskonale komponują się z kremową mozzarellą, tworząc harmonijną bazę. Dodatek wędzonego łososia wprowadza wyjątkowy, lekko słonawy smak, który idealnie uzupełnia całość.

  • Umyj pomidory i pokrój je w plasterki o grubości około 0,5 cm.
  • Mozzarellę również pokrój w plasterki. Staraj się, aby były one podobnej grubości co pomidory.
  • Na dużym talerzu ułóż na przemian plasterki pomidora i mozzarelli, tworząc okręgi.
  • Na wierzch każdego plasterka mozzarelli połóż kawałek wędzonego łososia.
  • Umyj i osusz bazylię, a następnie rozłóż listki na sałatce.
  • W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z octem balsamicznym, dodaj szczyptę soli oraz pieprzu. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem.
  • Podawaj natychmiast, dekorując dodatkowo świeżymi listkami bazylii.