Przepis
Składniki na 4 porcje:
4 filety drobiowe
1 opakowanie sera typu feta ( 200-250g)
1 por
7 łyżek oliwy
2 łyżki suszonego lub 3 łyżki listków świeżego oregano
świeżo mielony czarny pieprz
sól
Filety opłukujemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy. Lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i mocno obsmażamy filety, z każdej strony po kilka minut. W tym czasie myjemy pora, odcinamy grube zielone liście i kroimy jasną część na drobne cieniutkie piórka. Zalewamy w miseczce pozostałą oliwą. Ser rozgniatamy w innej misce przy pomocy widelca, tak aby był gładki. Doprawiamy pieprzem i dosypujemy oregano. Następnie dodajemy piórka pora wraz z oliwą i dokładnie mieszamy.
Podsmażone filety wraz z tłuszczem przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Na każdym układamy porcję mieszanki porowo- serowej. Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do dania świetnie pasuje sos pomidorowy z bazylią w towarzystwie kluseczek gnocchi.