Filety drobiowe pod pierzynką z pora i fety

Krzysztof
Obiad
26.11.2014 20:20
Filety drobiowe pod pierzynką z pora i fety

Przepis

Składniki na 4 porcje:

4 filety drobiowe

1 opakowanie sera typu feta ( 200-250g)

1 por

7 łyżek oliwy

2 łyżki suszonego lub 3 łyżki listków świeżego oregano

świeżo mielony czarny pieprz

sól

Filety opłukujemy pod bieżącą wodą i dobrze osuszamy. Lekko rozbijamy i oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i mocno obsmażamy filety, z każdej strony po kilka minut. W tym czasie myjemy pora, odcinamy grube zielone liście i kroimy jasną część na drobne cieniutkie piórka. Zalewamy w miseczce pozostałą oliwą. Ser rozgniatamy w innej misce przy pomocy widelca, tak aby był gładki. Doprawiamy pieprzem i dosypujemy oregano. Następnie dodajemy piórka pora wraz z oliwą i dokładnie mieszamy.

Podsmażone filety wraz z tłuszczem przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Na każdym układamy porcję mieszanki porowo- serowej. Pieczemy 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Do dania świetnie pasuje sos pomidorowy z bazylią w towarzystwie kluseczek gnocchi.