muszle ze szpinakiem na papryce i pomidorach

Ewa
Makarony
28.05.2015 10:32
muszle ze szpinakiem na papryce i pomidorach
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

16 - 18 sztuk makaronu duże muszle

farsz szpinakowy:

250 gramów zmielonego sera śmietankowego lub tłustego

400 gramów mrożonego szpinaku

2 - 4 ząbki czosnku

1 jajo

sól, pieprz (sporo pieprzu)

sos pomidorowo - paprykowy

2 strąki papryki czerwonej

2 średnie cebule

1 puszka pomidorów w zalewie własnej, w kawałkach ( około 400 gramów)

sól, pieprz

dodatkowo:

około 50 gramów drobno startego parmezanu

Przepis

Paprykę pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię wraz z posiekaną cebulą, usmażyć na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia cebuli, następnie wlać pomidory z puszki, dusić bez przykrycia do zredukowania soku, na koniec lekko posolić.

Szpinak rozmrozić, podlać około 2 - 3 łyżkami oleju, dusić do zredukowania soku, dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Ostudzić. Następnie do szpinaku dodać twaróg, zmiażdżony czosnek, porządnie wymieszać, wbić jajo, połączyć, ewentualnie doprawić.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, schłodzić. Rozłożyć na sporej powierzchni by się nie posklejały.

Naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 25x35 cm) wysmarować olejem, na spód wyłożyć sos pomidorowo - paprykowy, wyrównać powierzchnię.

Muszle faszerować farszem, układać na sosie.

Na koniec oprószyć parmezanem.

Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 minut, do rozpuszczenia sera (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Smacznego ! :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną