- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
16 - 18 sztuk makaronu duże muszle
farsz szpinakowy:
250 gramów zmielonego sera śmietankowego lub tłustego
400 gramów mrożonego szpinaku
2 - 4 ząbki czosnku
1 jajo
sól, pieprz (sporo pieprzu)
sos pomidorowo - paprykowy
2 strąki papryki czerwonej
2 średnie cebule
1 puszka pomidorów w zalewie własnej, w kawałkach ( około 400 gramów)
sól, pieprz
dodatkowo:
około 50 gramów drobno startego parmezanu
Przepis
Paprykę pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnię wraz z posiekaną cebulą, usmażyć na niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia cebuli, następnie wlać pomidory z puszki, dusić bez przykrycia do zredukowania soku, na koniec lekko posolić.
Szpinak rozmrozić, podlać około 2 - 3 łyżkami oleju, dusić do zredukowania soku, dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Ostudzić. Następnie do szpinaku dodać twaróg, zmiażdżony czosnek, porządnie wymieszać, wbić jajo, połączyć, ewentualnie doprawić.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, schłodzić. Rozłożyć na sporej powierzchni by się nie posklejały.
Naczynie żaroodporne (u mnie o wymiarach 25x35 cm) wysmarować olejem, na spód wyłożyć sos pomidorowo - paprykowy, wyrównać powierzchnię.
Muszle faszerować farszem, układać na sosie.
Na koniec oprószyć parmezanem.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 25 minut, do rozpuszczenia sera (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Smacznego ! :)