Sałatka z kurczakiem , truskawkami i ciepłym sosem

Ewelina
Obiad
16.07.2014 10:18
Sałatka z kurczakiem , truskawkami i ciepłym sosem

Przepis

Składniki:

ok 2 dużych garści truskawek

pojedyncza pierś z kurczaka*

sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano, suszony tymianek*

1/2 opakowania sera gorgonzola (ok 75 g)

ok 3 łyżek mleka

ok 3 duże garście ulubionego zestawu sałat, u mnie to szpinak + roszponka

ok garstka lekko uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii

szczypta gałki muszkatołowej i świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie)

*możemy również użyć np. piersi z kurczaka która została z pieczonego kurczaka, albo z grilla

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawami, odstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Następnie mięso należy upiec, ew. można też ugotować na parze albo usmażyć na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Truskawki myjemy, kroimy trochę drobniej (w plasterki, na połówki, jak wolimy). Sałatę myjemy, wrzucamy do miski, dodajemy truskawki, kurczaka i orzeszki pinii. W małym garnuszku roztapiamy w mleku pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Należy mieszać prawie cały czas, aby ser dobrze się roztopił i nie przywarł do dna. Sos doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej i pieprzu i polewamy nim sałatkę. Sałatkę należy polać ciepłym sosem (zimny będzie bardzo gęsty i nie będzie już tak smaczny) od razu przed podaniem, żeby liście sałaty nie oklapły.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną