Przepis
Składniki:
ok 2 dużych garści truskawek
pojedyncza pierś z kurczaka*
sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano, suszony tymianek*
1/2 opakowania sera gorgonzola (ok 75 g)
ok 3 łyżek mleka
ok 3 duże garście ulubionego zestawu sałat, u mnie to szpinak + roszponka
ok garstka lekko uprażonych na suchej patelni orzeszków pinii
szczypta gałki muszkatołowej i świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie)
*możemy również użyć np. piersi z kurczaka która została z pieczonego kurczaka, albo z grilla
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawami, odstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Następnie mięso należy upiec, ew. można też ugotować na parze albo usmażyć na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Truskawki myjemy, kroimy trochę drobniej (w plasterki, na połówki, jak wolimy). Sałatę myjemy, wrzucamy do miski, dodajemy truskawki, kurczaka i orzeszki pinii. W małym garnuszku roztapiamy w mleku pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Należy mieszać prawie cały czas, aby ser dobrze się roztopił i nie przywarł do dna. Sos doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej i pieprzu i polewamy nim sałatkę. Sałatkę należy polać ciepłym sosem (zimny będzie bardzo gęsty i nie będzie już tak smaczny) od razu przed podaniem, żeby liście sałaty nie oklapły.