Kruche ciasto z budyniem i malinami

Natalia
Ciasta
27.07.2024 12:09
Kruche ciasto z budyniem i malinami

Pyszne kruche ciasto z budyniem i malinami. Idealne na letni weekend.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2024/07/kruche-ciasto-z-budyniem-i-malinami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Kruche ciasto z budyniem i malinami

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 320 kcal na porcję
  • Tłuszcze: 15 g
  • Węglowodany: 42 g
  • Białko: 4 g

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru do budyniu
  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • cukier puder do posypania

Przepis

Kruche ciasto z budyniem i malinami to doskonały deser na każdą okazję. Delikatna warstwa kruchego ciasta połączona z kremowym budyniem i soczystymi malinami sprawia, że trudno się oprzeć temu smakołykowi. Przygotowanie tego ciasta wcale nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Kruche ciasto to klasyka, która zawsze znajdzie swoich wielbicieli. Dodatek budyniu waniliowego nadaje mu wyjątkowej słodyczy i kremowej konsystencji, a maliny dodają świeżości i delikatnej kwasowości, idealnie komponując się z pozostałymi składnikami. Możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych malin, co sprawia, że ten przepis jest dostępny przez cały rok. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie tego pysznego ciasta, by móc cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem w gronie rodziny i przyjaciół. Smacznego!

  • 1. W dużej misce połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i rozcieraj palcami, aż uzyskasz kruszonkę.
  • 2. Dodaj żółtko i zagnieć ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.
  • 3. W międzyczasie przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, używając 500 ml mleka i 3 łyżek cukru. Odstaw do przestygnięcia.
  • 4. Po wyjęciu ciasta z lodówki, podziel je na dwie części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż na spód formy do pieczenia (ok. 24 cm średnicy), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Na cieście rozsmaruj przygotowany budyń i równomiernie rozłóż maliny na wierzchu.
  • 6. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią warstwę budyniu i malin. Możesz również pokruszyć ciasto na wierzchu, tworząc charakterystyczną kruszonkę.
  • 7. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 40 minut, aż ciasto będzie złociste.
  • 8. Po upieczeniu, odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem przed podaniem.